• Turkhane Logo

Mahkeme OHAL Komisyonu kararını iptal etti, iki KHK’lı işe iade

Meslekten atılmış iki KHK'lı memur, OHAL Komisyonu’na başvurarak “Göreve dönmek istiyoruz” dedi. Komisyon, “Cemaat bağlantınız var” diye kabul etmedi. Ancak Ankara 19. İdare Mahkemesi, bu kişileri oybirliğiyle haklı buldu.

09:23 09 Mayıs 2020 Cumartesi
Mahkeme OHAL Komisyonu kararını iptal etti, iki KHK’lı işe iade
Meslekten atılmış iki KHK'lı memur, OHAL Komisyonu’na başvurarak “Göreve dönmek istiyoruz” dedi. Komisyon, “Cemaat bağlantınız var” diye kabul etmedi. Ancak Ankara 19. İdare Mahkemesi, bu kişileri oybirliğiyle haklı buldu.



Ankara 19. İdare Mahkemesi, dosyasında Bank Asya’da parası olan, Cihan Medya ve Kimse Yok Mu Derneği’ne ödeme bilgisi bulunan iki kişinin ihracında OHAL Komisyonunun kararını iptal etti. Kararda süreç şöyle işledi: KHK ile ihraç edilen ve memuriyete tekrar dönmek isteyen iki kişi, OHAL Komisyonu’nun “Mesleğe geri dönemezsin, Gülen Cemaati iltisakın var” kararının iptali için Ankara 19. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, Bank Asya’da parası olan, Cihan Medya A.Ş’ye ödeme yapan, Aktif Eğitimciler Sendikası’na üye olan ve Kimse Yok Mu Derneği’ne para gönderen bir isim hakkındaki OHAL Komisyonu kararını oybirliğiyle iptal etti.

MAHKEME KARARI: BANK ASYA OLAĞAN


Saray güdümündeki Yeni Şafak‘ın, “Bu karar emsal olmasın” başlığı ile verdiği emsal kararda mahkeme bir başka başvurucu için de aynı kararı oybirliğiyle verirken, iki davacının da 17-25 Aralık sonrası Bank Asya ve diğer kuruluşlara yönelik yaptığı işlem ve yardımları dikkate almadı. Hakimler, başvuran ismin Bank Asya’ya yatırdığı paraların Fethullah Gülen’in talimatı sonrasında olmadığını, bunun olağan bankacılık işlemleri kapsamında yatırılan para olduğunu belirtti. Bank Asya dışında Gülen Cemaatine yakın olduğu öne sürülen sendikayı da örgüt üyeliğine gerekçe saymayan mahkeme, tüm memurlara açık olan Aktif Eğitimciler Sendikası’na Cemaat üyesi olmayanların da üye olabildiği kanısına vardı. Mahkeme, Cihan Medya A.Ş’ye 360 TL, Kimse Yok Mu Derneği’ne 430 TL para yatırılmasına dair ise oldukça ilginç bir hükme vardı. Hakimler heyeti, Kimse Yok Mu dışında başka derneklere de para gönderdiği ve bu paraların da cüz’i miktarda olduğu gerekçesiyle davacının sözkonusu ödemeleriyle cemaatçi olduğu kanısına varılamayacağına hükmetti.

MAHKEMEDEN İKİNCİ KARAR: OHAL KOMİSYONU KARARI HUKUKA UYGUN DEĞİL

Sendika üyeliği ve örgüt kurumlarına para aktarmanın kişinin Gülen Cemaati irtibatı konusunda tek başına yeterli olmadığını kaydeden mahkeme, OHAL Komisyonu kararının ‘hukuka uygun olmadığı’ sonucuna vardı. Ankara’daki mahkeme, bir başka dosyada da 25 Aralık 2013’ten sonra Bank Asya’ya para yatırmaya devam eden, Kimse Yok Mu Derneği ve Cihan Medya’ya ödeme bilgisi bulunan, çocuğunu 2015-2016 yıllarında örgüte ait okula gönderen kişi hakkında da aynı kararı verdi. Kararda davacının Bank Asya’ya 2007 yılında hesap açtığı, rutin işlemler yaptığı, örgüt talimatı sonrası hesap artışı olmadığı, Cihan A.Ş ve Kimse Yok Mu Derneği’ne gönderilen paraların da örgüt irtibatı için yeterli sayılamayacağı dile getirildi. Gazete, kararı eleştirerek, “Cemaat üyesi sayılmak için gerekli olan paranın büyüklüğü nedir?” şeklinde sorulara yol açtı. Skandal kararın, örgütle mücadeleyi zaafa uğratmasından endişe ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 09:23 09.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı