• Turkhane Logo

İrfan Fidan ilk intikamını aldı: Kılıçdaroğlu’nun başvurusuna ret

Talimatla AYM üyeliğine getirilmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirdiği İrfan Fidan ilk kararını verdi. Fidan, CHP Genel Başkanı’nın bireysel başvurusunu reddetti.

15:43 25 Mart 2021 Perşembe
İrfan Fidan ilk intikamını aldı: Kılıçdaroğlu’nun başvurusuna ret
Talimatla AYM üyeliğine getirilmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirdiği İrfan Fidan ilk kararını verdi. Fidan, CHP Genel Başkanı’nın bireysel başvurusunu reddetti.



Şaibeli bir şekilde Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilen İrfan Fidan’ın baktığı ilk dosya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bireysel başvurusu oldu. İrfan Fidan, Kılıçdaroğlu’nun başvurusunun reddedilmesi yönünde oy kullandı. Kılıçdaroğlu, AYM üyesi olarak atanmasını sert bir dille eleştirdiği Fidan’ın yemin törenini de protesto ederek katılmamıştı.

ÜÇ YIL ÖNCE BAŞVURMUŞTU


CHP lideri Kılıçdaroğlu 2012 yılında dönemin Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında grup toplantısında yaptığı konuşmada bazı iddialarda bulunmuştu. Kılıç’ın değerinin altında bir fiyatla Ankara’da ev satın aldığını öne sürmüştü. Kılıç, kişilik haklarının zedelendiği gerekçesiyle Kılıçdaroğlu hakkında tazminat davası açtı. Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi Kılıçdaroğlu’nu 2 bin lira tazminat cezasına mahkum etti. Kılıçdaroğlu, avukatı Celal Çelik aracılığıyla Yargıtay’a itirazda bulundu. Ancak buradan da ret cevabı aldı. Bunun üzerine 2018’de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bireysel başvurusunu 10 Mart’ta karara bağladı. Kılıçdaroğlu’nun başvurusunun değerlendirdiği toplantıya, Aralık 2020’de tartışmalı bir şekilde AYM üyeliğine seçilen İrfan Fidan da katıldı. AYM, Kılıçdaroğlu’nun bireysel başvurusunun reddedilmesi gerektiği yönünde karar verildi. Oylamaya katılan Fidan’da ret oyu kullandı. AYM bu kararına gerekçe olarak davanın zamanında açılmamış olmasını gösterdi.

KILIÇDAROĞLU “HIRSIZIN AYM’DE NE İŞİ VAR?” DEMİŞTİ

İrfan Fidan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaparken Hakimler Savcılar Kurulu tarafından 27 Kasım 2020’de Yargıtay üyeliğine atandı. Bu süreçte Yargıtay, 1 Aralık’ta AYM üyeliği için yapacağı seçimi Fidan’ın aday olabilmesi için 17 Aralık’a erteledi. Bu sayede Fidan 107 oyla en çok oyu alan isim oldu. Erdoğan da üç isim arasından İrfan Fidan’ı AYM üyeliğine atadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Libya’daki MİT şehidi haberi nedeniyle gazeteciler aleyhinde hazırlanan iddianame nedeniyle Fidan’ı intihal yapmakla suçladı. Kılıçdaroğlu, “Arkasında kirli ilişkiler var ama 107 üyenin oyunu alıyorlar. Saray’dan alınan talimatlarla. Bilgi hırsızlığı yapan bir insanın Anayasa Mahkemesi’nde ne işi var. Anayasa Mahkemesi gibi Yargıtay gibi bir yere üye atıyorsanız, atadığınız kişinin hukuku yüceltmesi lazım” demişti.

Oy veren 107 kişiyi de Yargıtay’ın yüz karası olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Talimat üzerine seçim yapıldı. Ve İrfan Fidan 107 oy aldı. 20 günlük bir adam Yargıtay’a gelmiş, yıllarını Yargıtay’a veren emek harcamış insanlar dururken. 20 günde 107 kişi bunu nasıl nereden tanıdı? Talimat aldılar. Yargıtay’ın 107 kişi Yargıtay’ın yüz karasıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

AYM KARARI

/

/


 

Son güncelleme: 15:43 25.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı