• Turkhane Logo

HRW: Türkmenistan'da tutuklu bulunan hasta öğretmen serbest bırakılsın

Öğretmen Alysher Muhametguliyev’in, Türkmenistan’ın kötülüğüyle ün salmış Ovadan Depe Hapishanesi’nde tutuklu bulunuyor. Aynı cezaevindeki iki Hizmet Hareketi mensubu şüpheli bir şekilde ölmüştü.

19:55 15 Eylül 2019 Pazar
HRW: Türkmenistan'da tutuklu bulunan hasta öğretmen serbest bırakılsın
Öğretmen Alysher Muhametguliyev’in, Türkmenistan’ın kötülüğüyle ün salmış Ovadan Depe Hapishanesi’nde tutuklu bulunuyor. Aynı cezaevindeki iki Hizmet Hareketi mensubu şüpheli bir şekilde ölmüştü.

15 Temmuz darbe tiyatrosunu bahane eden Akp iktidarı, Türkmenistanda Hizmet Hareketi mensubu esnaf, memur ve öğretmenlerin arasında bulunduğu 50 kişiyi şuana kadar tutuklattı. Tutuklulardan bir kısmı hüküm giyerken bir kısmının da yargılanması devam ediyor. Ülkedeki Hizmet Hareketinin eğitim kurumlarından olan Atamurat Türkmen Türk Mektebi Tarih Öğretmeni Alysher Muhametguliyev, Hizmet Hareketi mensubu oluduğu gerekçesiyle 23 yıl ceza aldı. Cezaevinde Hepatit hastalığına yakalanan Muhametguliyev, tedavisi için acil şekilde serbest bırakılması gerekiyor. 

Muhametguliyevin tedavisi için acil şekilde serbest bırakılmasını isteyen İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), konuyu haberleştirdi. 

HRWnin kendi sitesinde yayınladığı haber şöyle; 


Türkmenistan’ın kötülüğüyle ün salmış Ovadan Depe Hapishanesi’nde 23 yıllık hapis cezası alan Alysher Muhametguliyev’in, acilen tıbbi müdaheleye ihtiyacı var ve hemen tedavi için serbest bırakılmalı.

Muhametguliyev 2017’nin Nisan Ayı’nda dini söylemlerle halkı kin ve nefreti tahrik ( incitement of religious hatred) ve buna benzer bir takım suçlamalar sebebiyle tutuklandı. Haziran 2017’de mahkeme onu ve beraberindeki 9 kişiyi kapalı bir duruşmada suçlu buldu ve çoğunu ilk üç yılı yüksek güvenli cezaevi olmak üzere,  23 yıl hapis cezasına mahkum etti. Hepsi Hizmet Hareket’ine bağlı olmakla suçlanıyor.

/

Türkmenistan, dünyanın en kapalı ve baskı altında yönetilen ülkelerinden biri. Hükümet hertürlü bağımsız politik veya dini söylemi cezalandırıyor. Bilgi ulaşımı katı bir biçimde yönetiliyor ve hiçbir bağımsız gözlem grubuna izin verilmiyor. Hükümet, özellikle mahkumların aileleri olmak üzere, herkesi sürekli korku içinde tutuyor. İşkence çok yaygın ve medya ağır bir sansür altında. Bu ülke 2019 global basın özgürlüğü sıralamasında sonuncu sırada.

Muhametguliyev’in güncel sağlık durumunun vehameti ve tedavisi hakkinda  güvenilir bilgi almak cok zor.

Muhametguliev ile birlikte yargılanan  ve yine Ovadan Depe Hapishane’sinde hapis yatan iki kişi öldü bile. Üç çocuk babası iş adamı Akmyrad Soyunov, Ekim 2018’de, daha 37 yaşında iken vefat etti. Akrabalarının naaşını Ovadan Depe’den teslim almalarından başka ölümüyle alakalı hiçbir bilgi yok.

İngilizce Ögretmeni ve dört çocuk babası olan Eziz Hudaiberdiyev de Haziran Ayı’nda 37 yaşında vefat etti. Onun dava arkadaşları bana hapishanede ciğeri ile ilgili sorunlar geliştiğini ve yaşamının son aylarında ortalama 20 kilo verdiğini söylediler. Ölümünden hemen önce bir hapishane hastanesine transfer edilmiş.



39 yaşındaki Muhametguliyev, üç çocuk babası, eski bir Tarih Ögretmeni ve Okul Müdür Yardımcısı. Davasına yakın kaynaklar Hudaiberdiyev ve Soyunov gibi onun da tutuklandığında herhangi bir sağlık problemi olmadığını söylediler. Ama Ağustos Ayı’nda  karnına giren keskin ağrılardan şikayet etmeye başladı.

Muhametguliyev hapishane revirinde bulunuyor ama Ovadan Depe’nin sağlik hizmetindeki yetersizliği, ihtiyacı ve hakkı olan tedaviyi alamayacağı endişesini ciddi bir şekilde ortaya koyuyor.

 Türkmen Hükümeti sağlık yardımı alması icin Muhametguliev’i biran önce  serbest bırakarak baska bir şüpheli ölümün önüne geçmeli.

Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz...

Kaynak: HRW

Son güncelleme: 19:55 15.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı