• Turkhane Logo

“Eşim iki kez zatürre geçirdi, hapiste makineye bağlı uyuyor”

Hasta tutuklu Sadi Şakacı’nın eşi Havva Şakacı, salgın nedeniyle eşinin risk altında olduğunu söyledi. Daha önce zatürre geçiren, uyku apnesi ve astım hastası olan Sadi Şakacı, cezaevinde makineyle yaşıyor.

17:13 05 Mayıs 2020 Salı
“Eşim iki kez zatürre geçirdi, hapiste makineye bağlı uyuyor”
Hasta tutuklu Sadi Şakacı’nın eşi Havva Şakacı, salgın nedeniyle eşinin risk altında olduğunu söyledi. Daha önce zatürre geçiren, uyku apnesi ve astım hastası olan Sadi Şakacı, cezaevinde makineyle yaşıyor.




Korona salgını nedeniyle hasta tutukluların ve ailelerinin endişeleri bir kat daha arttı. Özellikle solunum yolu rahatsızlığı olanlar büyük risk altında. 45 aydır tutuklu olan eczacı Sadi Şakacı’nın eşi Havva Şakacı, eşinin hapse girmeden önce iki kere zatürre geçirdiğini, bu yüzden ciğerlerinin sıkıntılı olduğunu söyledi. 2013’ten beri uyku apnesi ve astım hastası olan eşinin geceleri bir makineye bağlı uyumak zorunda olduğunu vurguladı.


NEFESİ DURMA NOKTASINA GELİYOR

Havva Şakacı, “Eşimin Sürekli nefesi tıkanıyor, durma noktasına geliyor. Raporlarını dilekçelerle birlikte cezaevine de verdim. İstinaf Mahkemesine de bayağı bir dilekçe sunduk” dedi. Eşinin ciğerlerinin geçirdiği zatürre nedeniyle hassas olduğunu belirten Şakacı, “2014’te zatürre geçirdi ama ufacık bir şeyde rahatsızlanıyor. Cezaevi ortamı zaten sıkıntılı. Hemen sarsılıyor. Kovid-19 biliyorsunuz ciğerlere nüksediyor. Oradan yayılıyor. O yüzden eşim risk altında. Salgın başladığından beri çok tedirginiz. Hem ben hem avukatım tekrar dilekçeler yazdık. Uzun tutukluluktan dolayı Anayasa Mahkemesine (AYM) dilekçe yazmıştık. İnfaz erteleme ile ilgili de başvurduk. Her yolu denedik” ifadelerini kullandı.

İLK ÜÇ AY MAKİNESİNİ VERMEDİLER

Temmuz 2016’dan bu yana tutuklu olan Sadi Şakacı, bugüne kadar 3 kez cezaevi değiştirdi. İlk üç aynı geçirdiği Nevşehir Cezaevinde uyku apnesi için kullandığı, eski teyplerin büyüklüğündeki, Continious Positive Airway Pressure (CPAP ) adı verilen elektrik aksamlı makinesini vermediler. Havva Şakacı: “İlk başta çok sıkıntılı bir süreç geçirdik. Kıyafetlerini, mektuplarını, hiçbir şeyini vermediler. Hastaneye çıkarmadılar. Raporlarını teslim ettiğimiz halde eline ulaşmadı. Sonra Yozgat’a gönderdiler eşimi. Orada verdiler. Şimdi Konya Akşehir Cezaevinde” diye konuştu.

8 YIL 1 AY HAPİS CEZASI VERDİLER

Cemaat soruşturmaları kapsamında 25 Temmuz 2016’da gözaltına alınıp 31 Temmuz 2016’da tutuklanan Sadi Şakacı 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası 8 aydır Yargıtay’da bulunuyor.

ECZANESİ KAPATILDI, RUHSATI ELİNDEN ALINDI

Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde 22 yıl eczacılık yapan Sadi Şakacı’nın kendisi hapiste hastalıkla mücadele ederken ailesi de dışarıda birçok sorunla uğraşmak zorunda kalmış. 15 Temmuz’dan sonra başlayan Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan eczacıların SGK anlaşmaları iptal edildi, ruhsatları ellerinden alındı, eczaneleri de kapatıldı. Havva Şakacı, eşi tutuklandıktan sonra bir hafta içinde kendileri de aynı süreci yaşadıklarını ve bir anda ortada kaldıklarını söylüyor:

“SGK ekranımızı kapattı. Yani anlaşmamızı feshetti. Hiçbir şekilde reçete giremedik. Zaten eşim gözaltına alındıktan sonra bir hafta kimse de dükkana gelmedi. Eczanede duracak bir mesul müdür araştırırken eczaneyi de kapattılar. Hatta ruhsatı da elimizden alındı. Eşim çıktıktan sonra burada bir daha eczane açamayacak. Dolu olduğu için. Tekrar veriyorlarmış ruhsatı ama burada eczane açtırmıyorlar. Devir alabiliyoruz, direkt açamıyoruz. O hakkımız elimizden alındı.”

KAYYIMLARIN ÖDEMEDİĞİ BORÇLAR BİZİM ÜSTÜMÜZE KALDI

Şakacı ailesinin yaşadıkları bununla da bitmemiş. Gülşehir Lara Koleji’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Sadi Şakacı’nın ailesi, okula kayyım atandığı halde okulun borçlarını ödemek zorunda kalıyor:

“15 Temmuz’dan önce Mayıs 2016’da Lara Koleji’ne de kayyım atanmıştı. Kayyımlar şirketin mal varlığı olduğu halde borçları ödememişler. Sigortasını, Bağkur’unu, vergi borçları, çalışanların borçları… İcralar bize geldi. Evimize, arabamıza el konuldu. Sonra ben maliye ile görüştüm, şirketin mal varlığı var ama el konulmuş, Ankara’ya yazı yazdık cevabını bekliyoruz dediler. Şu an biz bir miktarını ödedik. Geri kalanlar için Ankara’dan haber bekliyoruz.”

Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 17:13 05.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı