• Turkhane Logo

Celal Ülgen: 15 Temmuz davaları ‘adil yargılama’ yönünden bozulabilir

Ergenekon ve Balyoz sanıklarının avukatı Celal Ülgen, 15 Temmuz davalarının bir çoğunun “adil yargılama” gerekçesiyle bozulabileceğine söyledi.

12:11 04 Ocak 2021 Pazartesi
Celal Ülgen: 15 Temmuz davaları ‘adil yargılama’ yönünden bozulabilir
Ergenekon ve Balyoz sanıklarının avukatı Celal Ülgen, 15 Temmuz davalarının bir çoğunun “adil yargılama” gerekçesiyle bozulabileceğine söyledi.



Başta Hulusi Akar olmak üzere, tanıklar dinlenmedi. Sanıkların, suçtan kurtarma olanağı olan çapraz sorgu hakları ellerinden alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının ‘Gülen cemaatinin TSK yapılanması’ iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından geçen ay bir raporu yorumlayan avukat Celal Ülgen, davalardaki eksikliklerin cemaat mensuplarının ‘cesaretlendirdiğini’ söyledi. Ülgen 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili yargılamalardaki eksiklikler nedeniyle  birçok davanın “adil yargılama” hakkının ihlali gibi gerekçelerle bozulabileceğine dikkat çekti.


Cumhuriyet gazetesindeki habere göre Ergenekon ve Balyoz sanıklarının avukatlığını da yapan Ülgen, “15 Temmuz’un kilit davalarından Akıncı Üssü davası da eksiklerle tamamlanan davalardan birisi. Dosyanın müştekisi ve en önemli tanığı da olan eski Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “mağdur” sıfatıyla ifadeye çağrılmasına karşın mahkemede dinlenmeden karar verilmesin sürecin hukuka uygun olmadığı yönündeki eleştirilerine neden oldu” dedi.

“MAHKEME HULUSİ AKAR’I DİNLEMEDEN YARGILAMAYA DEVAM ETTİ”

Haberde, yargılama süreci ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 570 klasörden oluşan, 4 bin 658 sayfalık iddianame hazırlandı. Mahkeme, darbe girişimi sırasında rehin alınan Hulusi Akar’ın “mağdur” sıfatıyla beyanının alınmasına yönelik davetiye gönderdi. Belki de birçok olayın aydınlatılması noktasında hayati önem taşıyan bu davete Akar’ın avukatı tarafından mahkemeye, müvekkilinin soruşturma aşamasında 18-19 Temmuz 2016’da savcılığa, kovuşturma aşamasında ise Genelkurmay Çatı davasında müşteki sıfatıyla beyanda bulunduğu yönünde dilekçe verilerek oradaki ifadelerin değerlendirilmesi istendi. Mahkeme, dilekçeyi kabul ederek Hulusi Akar’ı dinlemeden yargılamaya devam etti.”

CELAL ÜLGEN: HUKUKA UYGUN DEĞİL

Avukat Celal Ülgen, “Hulusi Akar’ın Akıncı Üssü davasında bir dilekçe vererek başka bir davada benzer ifadeler verdiğini ileri sürüp tanıklığını yerine getirmemesi ve mahkemenin de bunu kabul etmesi hukuka uygun değil. Özellikle Ceza Muhakeme Kanunu’nun sanıklar için tanıdığı suçtan kurtulma olanağı tanıyan tanığı çapraz sorgulama hakkı elinden alınmış olmaktadır. Zira yemin ile dinlenecek olan bu tanık, mahkemenin seyrini değiştirecek önemli bilgileri bu vicdan muhasebesi sırasında verebilir. Bu olay AKP hukukunun tipik kendine özgülüğü ilkesini gözler önüne sermektedir. Tanıkların mahkeme huzurunda ve sanık, şüpheli sanık vekili ve cumhuriyet savcısı ve mahkeme üyeleri tarafından sorulacak sorulara cevap vermesi maddi gerçeğin ortaya çıkması ile yakından ilgilidir” dedi.

109 SAYFALIK RAPORDA 1977-1990 ARASINDA FİŞLENEN ÖĞRENCİLER YER ALIYOR

Öte yandan, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan 109 sayfalık Raporda, 1977 – 1990 tarihleri arasında askeri liselerde okuyan öğrencilerin ‘incelendiği’, 515 öğrenciden 276’sının askeri okullarla ilişiğinin kesildiği, 239 kişinin TSK içinde yer aldığı ifade edildi.

Haberde raporla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“TSK’de subay olan 239 kişiden 22’sinin darbeye teşebbüs suçundan, 58’inin ise ‘F...’ye üye olma suçundan hakkında işlem yapıldığı vurgulanıyor. Raporda ayrıca 158 askeri personel hakkında hiç bir işlem yapılmadığına değiniliyor. İlişiği kesilen 276 askeri öğrenciden 9’u hakkında “darbeye teşebbüs”, 69’u hakkında “F...’ye üyelikten” işlem yapılırken 199’u hakkında ise 2016 yılı ve sonrasında F... / PDY silahlı terör örgütü kapsamında hiçbir işlem yapılmadığı kaydediliyor.”

Son güncelleme: 12:11 04.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı