• Turkhane Logo

Ankara’da gözaltına alınan kadın avukat korona oldu

Ankara’da gözaltında alınan bir kadın avukatın korona testi pozitif çıktı. İki gün önce 29 Mayıs Devlet Hastanesine götürülen avukatın test sonucu bugün e-Nabız’a düştü.

18:05 15 Eylül 2020 Salı
Ankara’da gözaltına alınan kadın avukat korona oldu
Ankara’da gözaltında alınan bir kadın avukatın korona testi pozitif çıktı. İki gün önce 29 Mayıs Devlet Hastanesine götürülen avukatın test sonucu bugün e-Nabız’a düştü.


Üç gün önce Ankara merkezli 7 ilde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 48 avukat arasında bulunan bir kadın, Ankara Emniyet Müdürlüğünde koronavirüs kaptı. 13 Eylül’de Etlik Zübeyde Hanım EAH Laboratuvarı’nda test yapılan avukatın sonucu bugün e-Nabız’a düştü.

Daha önce 8 kişiyle aynı nezarette kalan kadın avukatın adını aile yakınları açıklamak istemedi. Kadın avukat, dün serbest bırakıldı. Hastaneye ateşi olan 3 avukatın daha korona şüphesiyle götürüldüğü öğrenildi.





KELEPÇELİ GETİRİLDİLER

7 stajyer avukat, 3 ihraç hakim, 1 ihraç hakim adayı ile 1 hukuk fakültesi mezunu arasında bulunduğu toplam 60 hukukçunun gözaltına alınmasına İstanbul ve Ankara’nın içinde yer aldığı 10 baro tepki gösterdi. 12 gün gözaltında kalmaları beklenen avukatlar dün akşam saatlerinde Ankara Adliyesine plastik kelepçe ile götürüldü. Tanık ifadeleri ve teknik takip yapılarak alınan avukatların gözaltı gerekçesi, 15 Temmuz’dan sonra Cemaat operasyonları kapsamında tutuklananlara avukatlık yapmaları.

GÖZALTINDAKİ AVUKATLARA YAPILAN HUKUKSUZLUKLAR

Sürgün avukatlar Ömer Turanlı, Av. Barış Çelik, Av. Murat Akkoç, Av. Nurullah Albayrak, avukatlık faaliyeti yaptıkları için gözaltına alınan avukatlara yapılan hukuksuzlukları 17 maddede açıkladı:

1- Saat 5.30’da güneş doğmadan önce 48 avukat, 7 stajyer avukat, 3 ihraç hakim, 1 ihraç hakim adayı ile 1 hukuk fakültesi mezunu toplam 60 kişinin evine ‘terör suçlaması’ adı altında baskın yapılıyor.
2- Ev ve bürolarda yapılan aramada her bir arama mekanı için 25-30 kadar polis görev alıyor. Yapılan operasyona katılan polis sayısı toplamda 1.500- 2.000 civarında.
3- Polis ya da savcılık tarafından medyaya haber veriliyor ve henüz polisler arama yapılacak evlere gelmeden, medya mensupları arama yapılacak evlere gidiyor.
4- Savcı tarafından yapılan aramalara medya mensuplarının katılmasına izin veriliyor.
5- Avukatların evlerinde yapılacak aramada baro temsilcisi bulunması zorunlu olmasına rağmen baroya haber verilmiyor.
6- Ankara Barosuna, ev aramaları bitirilip ofis aramalarına başlandığı saat 7.00 civarında haber veriliyor.
7- Bürolarda yapılan aramalarda avukatların takip ettiği davalara ilişkin dosya ve belgeler alınıyor.
8- Sulh Ceza Hakimliği kararında avukatların dava dosya bilgilerinin ayrı bir zarfa konulması gerektiği belirtilmesine rağmen bu karara da uyulmuyor.
9- Gözaltına alınan avukatlardan biri 8 aylık hamile diğeri de yeni doğum yapmış iki kadın avukat. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların tutuklanması ve cezaevine konulması yasaklanmasına rağmen çağrılsalar ifade için gelecek bu kadınlar sabah 5.30 da gözaltına alınıyor.
10- Kendi avukatıyla ifadesine başlayan kadın avukatın ifadesi kesiliyor ve savcılık tarafından gönderildiği belirtilen başka bir avukat ifadeye katılıyor kendi avukatı çıkartılıyor.
11- Savcılık tarafından görevlendirilen özel bir avukat, gözaltına alınan avukatların ifadesine zorla dahil ediliyor.
12- Gözaltına alınan avukatların kendi özel avukatıyla görüşmesine izin verilmiyor.
13- Gözaltına alınan avukatların ilk 24 saat içinde kimseyle görüşmesine izin verilmiyor.
14- Hakim tarafından verilmiş bir karar olmamasına rağmen gözaltının 12 gün süreceği belirtiliyor.
15- Arama esnasında kadın avukatlar mukavemette bulunmamasına rağmen elleri arkadan kelepçelenerek kötü muamelede bulunuluyor.
16- Gözaltına alınanlar arasında daha önceden yargılanıp beraat etmiş avukatlar bulunuyor.
17- Gözaltı gerekçesinde avukatların iktidar tarafından ‘terör suçlusu’ olarak gösterilen kişilerin avukatlığını yapmaları gösteriliyor.
 

Son güncelleme: 18:05 15.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı