• Turkhane Logo

"Acı duymakla yetinmemek, ona karşı durmak, onu kınamak her insanın görevi"

Tarihçi Ayşe Hür, Ankara'da özel bir hastanede doğum yapan lohusa annenin gözaltına alınmak istenmesini sürek avına benzeterek yaşananları "zümrekırım" olarak tanımladı.

18:14 01 Ocak 2021 Cuma
Tarihçi Ayşe Hür, Ankara'da özel bir hastanede doğum yapan lohusa annenin gözaltına alınmak istenmesini sürek avına benzeterek yaşananları "zümrekırım" olarak tanımladı.


Kanunlarda açıkça yasaklanmasına rağmen, geceyarısı doğum yapan Hacer Yıldırım’ın gözaltına alınmak istenmesine toplumun farklı kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

TARİHÇİ HÜR: NE HUKUKİ NE DE İNSANİ!


Ortaçağ’dan Nazilere kadar benzer uygulamaların olduğunu kaydeden tarihçi Ayşe Hür, yaşananları sürek avına benzeterek zümrekırım ifadesini kullandı.

“Ben bu sürek avına zümrekırım demiştim. Birileri politikkırım dedi. Ortaçağ’dan Nazilere aktarılmış Sippenhaft/Sippenhaftung var bir de. Kabaca akraba sorumluluğu anlamına gelen bu terim bir aile üyesinin suçu nedeniyle akrabalarının cezalandırılmasını içeriyor. Başka öneri?

Yapılanın adını koymak bilim insanın, siyasetçinin işi ama yapılan için acı duymakla yetinmemek, ona karşı durmak, onu kınamak her insanın görevi. Hamilelerin, lohusa ve bebekli annelerin, çocuklu annelerin ifadelerinin alınmasında uygulanan usuller ne kanuni,ne hukuki,ne de insani!
  Yapılanın adını koymak bilim insanın,siyasetçinin işi ama yapılan için acı duymakla yetinmemek,ona karşı durmak, onu kınamak her insanın görevi.Hamilelerin, lohusa ve bebekli annelerin, çocuklu annelerin ifadelerinin alınmasında uygulanan usuller ne kanuni,ne hukuki,ne de insani! — Ayşe Hür (@HurAyse) January 1, 2021
 

Son güncelleme: 18:14 01.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı