• Turkhane Logo

15 Temmuz öncesinde Jandarma Genel Komutanlığı’nda neler yaşandı?

2014 ve 2015 arası Jandarma’da daha önce Balyoz’dan yargılanmış komutanların istediği atamaların yapılabilmesi için hastanede yatan personel, yatağıyla Karargah’a getirildi.

18:35 12 Ağustos 2020 Çarşamba
15 Temmuz öncesinde Jandarma Genel Komutanlığı’nda neler yaşandı?
2014 ve 2015 arası Jandarma’da daha önce Balyoz’dan yargılanmış komutanların istediği atamaların yapılabilmesi için hastanede yatan personel, yatağıyla Karargah’a getirildi.

Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanlığında çalışan Yüzbaşı Ümit Berber, ORSATV’nin Youtube yayınında 15 Temmuz ve öncesinde yaşadıklarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TSK’dan ihraç edilen Yüzbaşı Berber,  TSK’da anormalliklerin 15 Temmuz’dan iki yıl önce başladığını belirterek şöyle konuştu:

“Ben tayinlerin iyileştirilmesiyle ilgili bir projeyi yürütüyordum Jandarma Komutanlığı Personel dairesinde. 2014 Kasımından itibaren TSK’daki hiçbir teamüle uygun olmayan atamalar yapılmaya başlandı. Balyoz’dan yargılanıp beraat eden komutanlar Jandarmaya döndü ve Personel Başkanlığı, İstihbarat Başkanlığı gibi tüm kritik noktalara getirildiler. Sonrasında mevcut atama sistemine aykırı biçimde kağıtlar gelmeye başladı. Bu kağıtlarda çoğunluğu kurmay subayların, daha düşük rütbe gerektiren yerlere gönderilmesi isteniyordu.


Normalde atamaların yayınlanması hep komuta katının yüzünden hep birkaç gün ya da hafta gecikir ama 2015 atamalarında şöyle birşey oldu: Yayınlanmasını ilan ettiğimiz tarihten iki hafta önce aniden atama listesini yayınlamamız istendi. Hiçbir hazırlık yapılmamıştı. Çeşitli kontroller yapılması lazımdı. Komutanımız Tümgeneral Fuat Güney acil bugün yayınlanması gerekiyor dedi. Kendisi şu an halen görevde. Ne yapacaksam hemen yapmam istendi. Ben o sürede belimden rahatsızdım ve hastanedeydim. Jandarma komutanlığında çalışma masam kaldırıldı, oraya yaylı yatak kondu. Ve ben iki ay kucağımda klavyeyle öyle çalıştırıldım ve o atamalar acilen yapıldı.




Şimdi geçmişe dönüp bakıyorum, Jandarma Komutanlığındaki atamalara bakıyorum, 15 Temmuz’da başımıza bunları getiren ittifak çalışmaya o dönem başlamış. Özellikle Balyozcu komutanların dönüşüyle. Çünkü yargılanıp beraat edip dönenlerden birkaçı değil tamamı jandarmada kritik noktalara getirildi ve Jandarma Genel komutanlığını onlar yönetmeye başladı.  Dönemin Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi değil onlar yönetiyordu herşeyi.

Bu kişilerin hepsinin 15 Temmuz’da 21:30’dan itibaren belki de daha önce bir arada olmaları, hatta emekli olanlar dahil bir arada olmaları, bu kişilerin Baro tarafından Emniyet tarafından aranmaları, her şeyin organize olduğunu gösteriyor ve derslerine iyi çalıştıklarını görüyorum. Dinliyorum anlattıklarını, o gece Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi’den daha çok şey biliyorlar.”

Son güncelleme: 18:35 12.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı